29/9/23 Democratisering van de economie

Wat kunnen de vakbond en filosofen van elkaar leren?

Grip op Werk: De Vakbond, Economische Macht & Democratie op de Werkvloer

29/09/23

09:30 – 17:00 (including drinks)

De Burcht, Henri Polaklaan 9, Amsterdam

Invitation:

Wie bepaalt voor wie de economie werkt, en waarom? 

De FNV organiseert samen met het Inequality against Freedom-project (InAF) van de Erasmus Universiteit Rotterdam de eendaagse conferentie: Grip op Werk: De Vakbond, Economische Macht & Democratie op de Werkvloer. De conferentie zal plaatsvinden in De Burcht te Amsterdam, Henri Polaklaan 9. 

Het doel van de conferentie is om de vakbond en filosofen met elkaar in contact te brengen, zodat er onderling kennis kan worden uitgewisseld. 

Vakbonden kregen de afgelopen decennia te maken met groeiende inkomens- en vermogensongelijkheid en een dalend aandeel van arbeid in de economie ten faveure van kapitaal. De vakbond is partij in zowel de oorzaken als de gevolgen van deze trend, zoals verregaande flexibilisering van de arbeidsmarkt, toenemende welvaartsverschillen en wereldwijde productieketens. Wat kan de vakbond doen om het evenwicht tussen kapitaal en arbeid te herstellen? En welke inzichten uit de economische en politieke filosofie zouden daarbij kunnen helpen?

De dag zal starten met keynotes van de voorzitter van de FNV, Tuur Elzinga, en hoogleraar Politieke Filosofie en Economische Ethiek Rutger Claassen. In de middag zijn er parallelle workshops waarin we met elkaar in gesprek gaan over mogelijke oplossingen, zoals coöperaties, (internationale) regulering, zeggenschap voor werknemers, en een stevigere rol voor de overheid in de economie. Bij iedere workshop is een workshop-leider uit de praktijk en de wetenschap aanwezig. Afsluitend is er een borrel.

Je kunt je aanmelden via deze link: https://forms.office.com/e/BzW2HcvfVy

Tot dan!